Jelen írást bevezetőnek szántam, egy sorozat indításához, melyben igyekszem megosztani majd a kedves olvasóközönséggel eddigi tapasztalataimat a lovasturizmusról. Meg sem tudom számolni mennyi lovas helyen jártam már Magyarországon, és volt szerencsém hosszabb távú külföldi tapasztalatokat is szerezni főleg Spanyolországban és Hollandiában. Sok-sok lovassal beszélgettem a világ minden tájáról, és törekedtem rá, hogy minél több hasznos információt gyűjtsek. Ezzel bizonyosan nem vagyok egyedül, de eljött az az idő, hogy érdemesnek tartom megosztani a tudásomat másokkal, annak reményében, hogy talán páran tudják majd hasznosítani az én tapasztalataimat.

Sokan gondolják, hogy otthon vannak a lovas témákban, de nagyon kevesen vannak, akik valóban tisztában vannak kis hazánk lovasturizmusának helyzetével, és jövőbeli kilátásaival. Azok száma pedig, akik a nemzetközi piacot is ismerik egészen elenyésző, vagy talán nem is nagyon van ilyen. Én sem állítom, hogy teljes mértékben átlátom a jelenlegi helyzetet, de régóta foglalkoztat a kérdés: Hogyan alakul a világ lovasturizmusa, és milyen szerepet játszik és játszhat ebben hazánk, milyen irányban lenne érdemes elmozdulni? Mert az sajnos kijelenthető, hogy változtatnunk kell! Az átalakulás már sok helyen megkezdődött, de még mindig jellemző a kereslethez egyáltalán nem alkalmazkodó kínálat.

10 éves korom óta járom az ország lovardáit, és százszor-ezerszer hallottam a lovardatulajdonosoktól, oktatóktól a kiábrándító mondatot: „ Ááá, a lovasturizmus, lótenyésztés nem lehet jövedelmező a mai világban, mi is éppen csak vegetálunk…”. És valóban, ahogyan ők csinálták, nem volt jövedelmező egy cseppet sem. De kérdem én: fejlődhet-e egy olyan vállalkozás, melynek vezetője vagy munkatársai azt gondolják, náluk jobban aztán senki nem ért ahhoz, amit csinál, és a világ a nem normális körülöttük? Szerintem határozottan nem! Ma a legnagyobb probléma a hibás hozzáállás. Az új (amiről sokszor kiderül, hogy a legősibb) felé való nyitottság és a tanulás képessége az, ami alapvetően előre visz mindenben. Az állatok, emberek és a természet tiszteletét, szeretetét, megbecsülését nem is említeném szívem szerint, de sajnos nagyon sok helyen még ezek a legalapvetőbb feltételek sincsenek meg. Mindezek mellett a sikeres vállalkozás kulcsaként említendő a szakmai és pénzügyi ismeretek megfelelő elsajátítása és még sok más tényező.